W pogoni za naturą – sprzedaż komponentów diety BARF w sklepie zoologicznym

Dietę BARF zainicjował 35 lat temu w Australii  Dr Ian Billinghurst. Jako młody weterynarz w 1980 roku zauważył, że psy i koty, które karmione były dietą składającą się  z samych surowych produktów znacznie mniej chorują. Ta prosta obserwacja dała początek dziesięcioletnim badaniom i zakończyła się wydaniem książki „Daj psu kość”. Książka ta wprowadziła do świata dietetyki psów prawdziwy przełom.

BARF to skrót od Biologically Appropriate Raw Food, co dosłownie tłumaczy się : biologicznie odpowiednie surowe jedzenie. Dr Billinghurst określił opisany w swojej książce sposób żywienia psów, jako ‘odżywianie ewolucyjne’. Za największe dobrodziejstwa diety uznał:

brak w niej

  • cukrów
  • wypełniaczy
  • chemikaliów
  • barwników
  • konserwantów
  • syntetycznych aromatów
  • ziaren
  • obróbki cieplnej
  • technologicznych procesów przetwórczych

oraz obecność w niej

  • surowego mięsa, organów i kości
  • surowych owoców i warzyw
  • surowych jaj
  • zdrowych ziół
  • kelpu, jogurtu

Dieta BARF obejmuje szeroki asortyment produktów. Pies naturalnie zaprogramowany jest na neofilię.  Lubi spożywać różnorodne posiłki, szybko nudzi się monotonną dietą. W ten sposób natura zadbała o to, by dieta psa bogata była w rozmaite składniki. Ta różnorodność konieczna jest, by uzyskać bilans żywieniowy. Przyjmuje się, że dieta BARF powinna zawierać następujące proporcje komponentów:

Procentowy udział produktów BARF

Procentowy udział produktów BARF

Mięso

Wiele osób uważa, że by karmić psa zgodnie z naturą wystarczy podawać mu samo mięso. Nie jest tak do końca. Nie samym mięsem pies żyje. Pies żyje też kośćmi, podrobami, warzywami, owocami. Mięso powinno stanowić tylko część zdrowej diety, choć istotnie część główną.
Wszystkie mięsa nadają się do ‘barfowania’. Im bardziej różnorodne, tym lepiej. To właśnie rotacja aminokwasowa daje nam największe szanse na dobre zbilansowanie diety. Poszczególne mięsa posiadają różne profile aminokwasowe.

Kości

Przez miliony lat psy ‘sprzątały’ resztki ciał innych zwierząt. Stanowiły obok mięsa główny komponent ich diety. Kości są tkankami składającymi się z żywych komórek. Tak, jak inne części ciała składają się z wielu składników odżywczych. Przede wszystkim zawierają minerały, które są wbudowane w białka, ale również cenne tłuszcze. Środkowe części kości zawiera szpik, który jest bardzo bogaty w żelazo i działa stymulująco na układ krwiotwórczy. Są też źródłem naturalnych przeciwutleniaczy. Nie należy bać się kości. Surowe kości są sprężyste i wilgotne. Odpowiedzialne za te właściwości są białka. Podczas rozgryzania kości wyginają się i łamią. Niskie pH soku żołądkowego psa karmionego naturalną dietą(pH1) to wartość bardzo silnego kwasu. W takich warunkach tkanki kostne stają się łatwo strawnym komponentem diety. Co innego kości poddane obróbce termicznej. Te tracą związki organiczne, białka w nich zawarte ulegają denaturacji. Takie kości są sztywne i kruche, pękają w tzw. strzałki z ostrymi , suchymi końcówkami i stają się dużym zagrożeniem dla ścian przewodu pokarmowego.

Podroby

W naturze narządy wewnętrzne stanowią istotną część diety dzikiego psa. Psy zjadają żołądek i jego zawartość oraz mięsa narządów wewnętrznych zwierząt stanowiących ich pożywienie. Współczesne psy mają podobne wymagania. Te, które spożywają podroby w odpowiednich ilościach, w ramach rozsądnej diety mają lepsze zdrowie , niż te które ich nie jedzą. Mimo, że podroby są bardzo wartościowe dla psów, nie są one wymagane w ogromnych ilościach. Są to skoncentrowane źródła wielu niezbędnych składników odżywczych i są szczególnie cenne w okresie wzrostu, reprodukcji, stresu itp.

W ofercie polskich producentów znajdziemy surowe mięsa z kośćmi przeznaczone dla psów oraz mięso BARF. Logistycznie zakup tego typu towaru nie wymaga od nas dodatkowych zabiegów, gdyż mrożone mięsa dostarczane są samochodami chłodniczymi bądź w termoizolacyjnych opakowaniach. W sklepie musimy oczywiście dysponować zamrażarkami. Pamiętajmy, że każdy taki produkt musi mieć nadany numer weterynaryjny.

Warzywa i owoce

W diecie psa stanowią źródło węglowodanów. Zarówno tych strawnych, jak i niestrawnych – włókno. Węglowodany to niezbędny składnik odżywczy w diecie psa i najlepiej jeśli pochodzą z warzyw oraz owoców. Podobnie, jak w przypadku mięs im większa różnorodność warzyw i owoców, tym lepiej. Owoce mogą być podawane z warzywami lub oddzielnie.

W ofercie polskich producentów są mrożone mieszanki rozdrobnionych warzyw i owoców przeznaczonych dla psów. Przechowywanie ich w sklepie, podobnie jak w przypadku mięsa, wymaga zamrażarki. Pojawiły się też łatwe w użyciu mieszanki wysuszonych i zmielonych warzyw i owoców, które są chętnie kupowane przez właścicieli samodzielnie przygotowujących posiłki dla swoich pupili.

Suplementy

Suplementy to kolejny dział komponentów diety BARF, które są bardzo wdzięcznymi produktami do sprzedaży. Cała gama dodatków barfowych to wyłącznie naturalne składniki, najczęściej w postaci mączek, wyciągów, mieszanek ziołowych, past, ekstraktów oraz oleje. Na rynku polskim pojawia się coraz więcej tego typu produktów uzupełniających. Możemy je polecać nie tylko w przypadku BARF, ale również przy karmieniu mieszanym, domowym, jak również w okresach wymagających wzbogacenie diety, jak wzrost, ciąża, laktacja, rekonwalescencja, obniżenie odporności, itp. Państwowa Inspekcja Weterynaryjna wymaga byśmy suplementy diety przechowywali w miejscach specjalnie do tego wyznaczonych, na osobnych regałach, czy gablotach.

Czas, by specjalistyczne sklepy zoologiczne odważyły się sięgnąć po składniki niezbędne do komponowania naturalnych diet dla psów i kotów. Dobrze przygotowany do tego sprzedawca stanie się w oczach klienta niezastąpionym ekspertem w temacie. Warto skorzystać ze szkoleń dokształcających, które organizowane są przez wieloletnich praktyków. Wiedza ta będzie wykorzystywana na co dzień i nie tylko do sprzedaży komponentów BARF, ale w ogóle  do pracy z klientem.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.